Силвия Врачовска и Даниела Хитова.
Силвия Врачовска и Даниела Хитова. / Дарик - Враца
Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца стартира проучване сред тийнейджърите за читателските им предпочитания. Чрез него ще се изясни от какви услуги и инициативи се нуждаят младите хора в града. Анкетната карта ще бъде разпространена сред всички читатели на библиотеката на възраст от 14 до 18 години и в училищата в града.

„Целта е да разберем какво е тяхно виждане за модерната библиотека, как биха искали да изглежда и какви книги биха искали да открият в нея. Защото мнението на нашите читатели е важно за нас. Анкетирането е в изпълнение на насоките на ИФЛА и ЮНЕСКО за развитие на обществените библиотеки за включване на потребителите в процеса на развитие на библиотечните услуги“ – коментира Силвия Врачовска, директор на библиотеката.

Новината бе съобщена в рубриката ни „Дарик чете“. Тази седмица ето кои книги ни препоръчва библиотекарят:
Животът на публичните личности винаги е предизвиквал интереса на хората. Затова и авторите са писали не една или две книги, които разкриват тайните на звездите. Биографичните книги пък винаги са били сред едни от най-четените в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Днес избрахме ще се спрем именно на едно издание, което събира над 50 изключителни истории. И те не какви да са, а „Големите любови на български артисти, музиканти и художници”. Автор на книгата е Венелин Митев. През годините той е изучавал биографиите на най-известните наши артисти, певци, композитори и художници, проучвал е архивите им и е разговарял с техни приятели, близки и съвременници, за да се добере до малко известни или потулени моменти от интимния им живот. Съдбите на творците са осветлени с изненадваща и далеч по-различна, дори на моменти шокираща светлина, различна от тази в официалните им биографии.

Ето и част от любопитните факти, които са побрани в 327 страници.
* Раде Маркович се развежда заради Невена Коканова, тя не намира сили да стори същото.
* Лудият гений Генко Генков напада овдовялата Стоянка Мутафова и иска да се оженят.
* Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова се венчават на сцената.
* Хачо Бояджиев има 7 дъщери, 6 от тях са извънбрачни.
* Константин Кисимов се жени на 38 години – за ученичка.
* Леда Тасева развежда Стефан Сърчаджиев с 3 деца и после го изоставя.
* Султанът на Тунис кани примадоната Илка Попова в харема си, тя се дърпа.
* Оперната прима Надя Ножарова събира на разпивка всичките си любовници и се снима с тях.

За тези и за още над 50 други изключителни любовни истории разказва в новата си книга дългогодишният журналист Венелин Митев.
Както пише и самият автор: „Надявам се, уважаеми читателю, че покрай тези любовни истории ще научиш интересни неща и за времето, в което са живели и работили някои от най-големите творци на родното ни изкуство”. Книгата е налична за заемане в Регионална библиотека.

Друга книга, която няма как да остане незабелязана от нашите читатели е посветена на българския актьор Петър Попйорданов-Чочо. Книгата е написана от бащата на популярния български актьор. Тя не е биография във формат, в който обикновено са представяни наши и чуждестранни известни имена от сцената и екрана. По скоро това е изповед за живота и творчеството на един от младото поколение актьори, които ни напуснаха неочаквано в разцвета на своя талант.

В 110 страници са побрани фрагментите от различни интервюта, публикации във вестници и списания през последните двайсет години, свързани с житейския му път. В книгата няма да се открият само лични разкази, но преди всичко чрез многобройните му изяви в театъра, киното и телевизията, оформят един критичен възглед за преживяното от поколението, което често се определя като поколението на прехода.
Книгата може да бъде заета от отдел „Изкуство” в Регионална библиотека. Там могат да бъдат открити още десетки биографични книги за родни и световни известни личности.