Хайредин и Криводол номинирани в престижна класация за администрации
Хайредин и Криводол номинирани в престижна класация за администрации / Дарик Враца

Общините Криводол и Хайредин са номинирани от юристи на Програма достъп до информация (ПДИ) за наградата „Златен ключ“ в категорията за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани. Наградите се връчват от Програмата за принос в областта на свободата на информация вече дванадесета поредна година.

Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Криводол и Хайредин, най-малките в област Враца, са отличени заради „светкавичното“ предоставяне на информация в отговор на електронно запитване от юристи на ПДИ. Освен впечатляващата скорост на реакция, малките администрации показват завидна административна култура при поддържането на регистри с изчерпателна информация на официалните общински интернет страници.

Общо 40 са номинирани за наградите, които са в 6 категории. Четири награди „Златен ключ“ за позитивни практики и две награди „Златен катинар“ и „Вързан ключ“ за непрозрачна институция и абсурден отказ за достъп до информация.