/ iStock/Getty Images
Запазена фигурка на Богинята майка на повече от 6 хиляди години е сред най-интересните от многобройните находки от последния проучвателен сезон на археологическия обект "Калето" край Мездра.

Повече от 150 са находките от проучването на праисторическия пласт на многослойния археологически обект, извършено от екип под ръководството на директора на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски. Разкопките се извършват за поредна година с подкрепата на община Мездра и дарители.

Антропоморфната керамична фигура е свързана с най-важния и разпространен култ в древността /края на V хилядолетие пр. Хр./ към Богинята майка, който е осигурявал плодородие, продължаване на рода и здраве. Любопитното е, че лицето е предадено схематично, но долната част на тялото е подробно изобразена, е обяснил археологът Георги Ганецовски, цитиран в съобщението.

Крепостта „Калето” край Мездра пази 70-вековна история (ВИДЕО)

Откриването на фигурата и резултатите от проучването в западната част от археологическия обект доказват, че още в праисторически времена това място на брега на река Искър край днешна Мездра е имало изключително важно значение за заселилите се тук древни общности.

При последните разкопки археолозите са се натъкнали и на просторна сграда от каменно-медната епоха, добре запазена, въпреки че е била опожарена. Сградата вероятно е имала обществено представително предназначение, защото е построена на най-високото място на скалния рид на "Калето" и има данни, че е била двуетажна, е посочил археологът. Сред находките са още кремъчни стъргалки и остриета, костни инструменти, зооморфни фигурки и части от керамични съдове с цветна украса.

Този сезон е последният на проучване на археологическия обект. Очаква се след края на разкопките западната част да бъде консервирана, а след това и социализирана. Така източната част от многослойния археологическия обект, обхващащ времето от праисторията през римския период до края на българското Средновековие, бе превърнат в туристическа атракция по проект на община Мездра с европейско финансиране.
БТА