Една идея по-различен ъгъл
Една идея по-различен ъгъл / Петя Димитрова
Една идея по-различен ъгъл
77441
Една идея по-различен ъгъл
  • Една идея по-различен ъгъл

„Чужди географии” на Антина Златкова е книга със стихове по истински истории, разказани с една идея по-различен ъгъл. Те са сегментирани в три части и написани на два езика – немски и български. Въпреки, че са едни и същи, те са и паралелно случващи се, благодарение на разликата в езика на който са мислени и на който са писани. Опитът за превод, самопревод и препревод на една и съща идея понякога прави невероятно красиви неща, казва младата писателка.

Тя е родена през 1990 г. в Монтана. Завършва Гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан”. От 2009 година живее във Виена. Там изучава комуникационни науки и транс-дисциплинарни изкуства в Академията по приложни изкуства. През последните две години работи като камерен оператор и медиен педагог, както и по втората си книга „Чужди географии”. Носител е голямата награда за поезия в конкурса „schreiben zwischen den kulturen“ – Виена.

Първата поетична книга на Антина е “Кораби от хартия” (изд. Знаци, 2010) – издадена в България като част от голямата награда на Националния конкурс “Море” за 2009г.

 

„Поезията която пиша е лична, рефлективна и здравословно меланхолична“, споделя Антина. Нейната цел е да разказва истории. Тези, които ни заобикалят всеки ден - на всяко едно място и вътре в самите нас. Те са достатъчно поетични и е нужно само да ги видиш от една идея по-различен ъгъл.