„Единни за промяна“- Видин отчете изминаващата година
„Единни за промяна“- Видин отчете изминаващата година / Десислава Крумова

Изразявайки се образно за възрастта на гражданското обединение „Единни за промяна“, Росица Кирова-лидер на движението и ръководител на групата общински съветници във Видин, каза: „Вече сме проходили... Събрахме се много и най-различни хора, продължаваме да сме такива, продължаваме да сме различни, но сме заедно, защото имаме общи желания, свързани с Видин, обединява ни това, че искрено искаме да има промяна във Видин“, сподели Кирова.

Обобщавайки стореното през годината тя обяви, че хората на Видин вече са свикнали да идват в приемните дни в офиса и да споделят, и търсят решения на проблеми, като често дори са давали юридически консултации на хора, изпаднали в беда. „Като гражданско обединение успяхме да покажем на видинчани, че правим нещо за Видин и сме винаги отворени за тях. Имаме всеки месец много акции в училища, социални заведения и други, като за някои не случайно не даваме публичност, за да запазим честта и достойнството на хората... Станахме съиздател в „България-памет и чест“, което излезе в луксозно издание и успяхме да се преборим крепостта „Баба Вида“ като паметник на културата да присъства на корицата на това красиво издание за деца.

И много такива други инициативи, но основната ни работа беше да си вършим работата като общински съветници, за което мога да кажа, че сме групата с най-много направени предложения в  ОБС-Видин и за съжаление с малко приети такива... Успяхме все пак да направим така, че в общинския бюджет да бъдат предвидени средства и за останалите по-малки клубове, не само за футбола и баскетбола...Надяваме се, че спорта във Видин ще започне да се финансира по начина, по който се финансират и българските училища-според броя на децата, които са в тях... Трагичното на територията на община Видин е, че не успяхме да променим начина, по който се изразходват средствата.“, коментира Кирова.

Тя посочи, че друго тяхно постижение като гражданско сдружение е събирането на подписите за Националния референдум, за който с помощта на много доброволци са събрани повече от 4 300 подписа. Сред важните задачи, които стоят пред сдружението за следващата година е намаляването на цените на общинските имоти. Росица Кирова уточни, че с някои „по-малки“ неща са успели да пробият, не са успели обаче с по-големите, свързани със стратегията за развитие на общината-на икономиката, на туризма-все неща, които ще продължат упорито да отстояват и през 2017 година.