/ Областна администрация Враца
„Климатичните промени увеличават риска от бедствия, а те се случват и засягат нашата област сериозно през последните години. Нямаме никакво време за отлагане на съвместните мерки за превенция и недопускане на кризи, застрашаващи живота, здравето и имуществото на хората“, с тези думи областният управител на област Враца Малина Николова се обърна към участниците в работната среща, проведена в Областна администрация.

Община Мизия благодари на "ВиК"-Враца

Кметове и представители на общини, ръководители и представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионален отдел на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Басейнова дирекция „Дунавски район“, „Напоителни системи“, „Пътна полиция“, Регионална здравна инспекция, Български червен кръст, Областно пътно управление разискваха темите, свързани с намаляване риска от бедствия и разработването на Областния план за защита при бедствия.

Участници в срещата
Областна администрация Враца


На работната среща бяха представени резултатите от проверката на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, осъществена през юни от Междуведомствена комисия към областния управител на област Враца.

Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

„Направените констатации са основата за проектиране на бъдещи ремонтно-възстановителни дейности, планиране на финансови средства и ресурси, превантивни мерки от общините в областта за привеждане на язовирите в изправно и безопасно състояние.

Препоръчвам на представителите на общинските администрации да упражняват непрекъснат контрол по изпълнението на Инвестиционните програми на концесионерите и наемателите на общински язовири, както и да представят на общинските съвети и на вниманието на обществеността реализираните от тях дейности.

Обърнете сериозно внимание на кратките срокове - до 3 октомври и процедурите в Закона за водите, които трябва да спазите и извървите, ако има язовири, чиято собственост искате да преобразувате от общинска в държавна.

Планирайте средства в общинските си бюджети за ремонт на язовирите, които ще запазите като общинска собственост, както и средства за бедствия и аварии, които ви гарантират получаването на възстановителна помощ от държавата при предприети от вас действия, свързани с щети от бедствие“, каза Малина Николова.

Началникът на Регионален отдел на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, инж. Младенов коментира опасното състояние на някои от проверените язовири и апелира за незабавни действия от страна на собствениците.

Обявиха бедствено положение в Борован, Хайредин и Мизия (СНИМКИ)

С Решение № 495 от 13 юли, Министерски съвет определя „Държавна консолидационна компания“ ЕАД-София като търговско дружество, което да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири, внася парична вноска в капитала на дружеството в размер на 500 млн. лв. и одобрява Списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция.

За област Враца са определени яз. “Лесура“ в община Криводол, яз.“Девене“ и яз.“Три кладенци“ в община Враца, яз.“Гарвански геран“ и яз.“Езерска падина“ в община Борован.

Областният управител запозна присъстващите и с Програмата за планово почистване на речните участъци, извън урбанизираните територии на област Враца за 2018 година.

Поройни дъждове в Оряхово и Кнежа са причина за наводнението в Мизия (СНИМКИ)

„Със средствата в размер на 147 хил. лв., предоставени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и нашето дялово участие от бюджета на Областна администрация-Враца в размер на 63 хил. лв. ще успеем да почистим 13 речни участъци в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мизия и Роман. Изпълнението на годишната програма е част от мерките за преодоляване на наводнения, като се осигурява проводимостта на реките“, допълни областният управител.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, инж. Милков представи информация и даде насоки на общините, свързани с изготвянето на Областния план за защита при бедствия.