Д-р Иво Ралчовски (вдясно) и колегата му д-р Георги Комитски оттеглиха своите номинации.
Д-р Иво Ралчовски (вдясно) и колегата му д-р Георги Комитски оттеглиха своите номинации. / Дарик - Враца
Лекарите Иво Ралчовски и Георги Комитски преди минути оттеглиха своите номинации за Наградата на Враца за 2017. Това стана по време на сесия на общинския съвет. Мотивите и на двамата са морално-етични – те не смятат, че е удачно да получат тази награда във време, когато изпълняват и функциите на общински съветници.

Безкрайно възмутен от тяхното решение бе човекът, който ги е номинирал. Това е най-възрастният общински съветник в този местен парламент – Божидар Джунов (83 г.). “Моите номинации нямат нищо общо с това, че те в момента членуват в общинския съвет. Моето предложение е искрено и правдиво – някой от вас ходил ли е в клиниката на единия или на другия да види там как се работи? Някой знае ли колко души търсят тяхната помощ? Това са двамата души от града – бих казал, че други няма -  които във всеки дом, във всяко село от Тимук до Искър разнасят славата на Враца! А ние какво гласуваме и ръкопляскаме – че се оттеглят? Цари мрак в душите ни, колеги!” – заяви развълнувано Джунов. Той бе убеден, че някой е повлиял на решението на двамата видни лекари. Те обаче бяха категорични, че решението им е лично и благодариха на Божидар Джунов за признанието. В крайна сметка, съобразно закона, щом двамата оттеглиха своите номинациите, те не бяха гласувани от общинския съвет.

По предложение на кмета Калин Каменов, с почти пълно болшинство, общинският съвет гласува тази година “Наградата на Враца” да получат дългогодишната учителка Светла Димитрова, директорът на СУ “Христо Ботев” и именит общественик Виктор Кръстев и Представителният танцов състав “Хемус”. Званието “Почетен гражданин на Враца за 2017 г.” ще получи предприемачът Йордан Вачев за приноса му в развитието на икономиката на града. Наградите ще бъдат връчени на тържествената сесия на общинския съвет в Деня на Враца – 1 юни.