Днес почитаме свети Николай Чудотворец
Днес почитаме свети Николай Чудотворец / Дарик - архив

Днес Православната Църква почита един от най-обичаните от българите светии - свети Николай, архиепископ Мирликийски, наричан също и Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Св. Николай е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Целия си живот той посветил на Бога и на това да помага на хората. Водел благочестив и добродетелен живот. След смъртта на богатите си родители, употребил цялото си наследство в помощ на бедните и нуждаещите се. Като всичко вършел скришом, помнейки думите на Спасителя, че каквото върши едната ръка, другата не трябва да знае, имайки предвид даването на милостиня. Той участвал в Първия вселенски събор в Никея, на който бил утвърден Символът на вярата.

Като достигнал дълбока старост, светецът починал тихо и блажено, след кратко боледуване в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на гр. Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцеление. Мощите на свети Николай се пазят и до днес в храма “Свети Николай” в италианския град Бари, където ежегодно се стичат хиляди поклонници, за да видят чудото на мироточивите му мощи и да се помолят.

Името на свети Николай и досега се свързва с удивителни чудеса, при които с молитвата си той спасява цели кораби и моряци по време на морски бури и бедствия. Смята се, че св. Никола има власт над морските ветрове и течения, и покровителство над морските бури и урагани. Затова, в знак на почит към него, в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия в храмовете, а след това организират празненства в негова памет. Преданието разказва също, че свети Николай незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и така да ги спаси от безчестие.

На днешния ден във всички православни храмове се отслужва тържествена света литургия за празника. Храмов празник има и катедралата “Свети Николай”, която се намира в центъра на Враца. Имен ден празнуват над 1 600 мъже, които носят името Николай от община Враца. Именниците, които се казват Никола са 373, Николина – 253, Николинка – 64, Николета – 30, Нина – 309, Нино – 20 и Кольо – 14. Празнуват също Никол, Ненка и други производни на Николай имена.