/ БТА

Директорът на Средното училище „Христо Ботев“ Виктор Кръстев, онкологът д-р Георги Езекиев и ветеринарният лекар д-р Здравко Златев станаха почетни граждани на Враца в Деня на града.

Почетните звания на тримата бяха обявени в сряда на тържествено заседание на Общинския съвет по повод на празника, като в решенията за присъждането им се отбелязва не само успешното професионално поприще, но и значителния им принос в развитието на обществения живот във Враца.

На заседанието бяха връчени и Наградите на Враца за 2022 година. Носители на отличието станаха бизнесменът и дарител Иво Евгениев, майсторът на спорта по шахмат Красимир Бочев, общинският съветник Николай Николов и колективът на Средното училище „Христо Ботев“, наследник на първото светско училище във Враца, чиято 200-годишнина бе чествана вчера.

Тържествената сесия за празника на Враца, който се чества в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България и е част от "Ботеви дни - 2022", бе открита от председателя на Общинския съвет Владимир Христов. В словото си той припомни, че водачите на националната революция, сред които се откроява Христо Ботев, са имали една мечта - децата им да живеят в свободна и демократична държава, и призова да бъдем достойни наследници на тяхното дело.

Кметът на Враца Калин Каменов в словото си за празника каза, че на този ден обикновено се прави отчет за направеното, но врачани виждат – обновения градски транспорт, ремонтираните улици, работещите предприятия. „Най-голямото постижение за всички нас е това, че изпълваме със съдържание думата единност“, отбеляза той и добави, че сега - в трудните моменти, в кризите и в успехите, „сме заедно и гледаме в една посока“. Тази посока е децата ни да растат, да учат, да създадат семейства, а нашите родители да имат достойни старини в този град - във Враца, каза кметът на общината.

Приветствия поднесоха зам.-кметът на побратимения с Враца френски град Вилньов-льо-Роа - Жан-Пиер Ромпилон, и председателят на район Тараклия в Молдова - Иван Паслар. Сред гостите на тържественото заседание бяха Врачанският митрополит Григорий, народният представител Петя Аврамова, председателят на Ученическия общински съвет Стефани Любенова, зам. областният управител Красимир Колев. 

БТА