Детската градина - гаранция за бъдещето
Детската градина - гаранция за бъдещето / Дарик Враца

Научно- практическа конференция на тема  „Детската градина - отговорност за бъдещето" е една от проявите във Враца, посветени на 130 години предучилищно възпитание в България.

Конференцията е насрочена за 22 март, 9,30 часа в Градската концертна зала. Организатори са Регионален инспекторат по образованието-Враца, Община Враца и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий"- филиал Враца. 

Ще присъстват  учители и директори  на детски заведения от Област Враца, представители на общински администрации и партньорски институции.  Гост-лектор ще бъде проф.Божидар Ангелов, зам.декан на факултета за начална и предучилищна педагогика към СУ "Св.Климент Охридски".

В следобедните часове учители и научни ръководители ще работят разпределени в пет  секции по темите: „Традициите - мост към бъдещето", „Детската градина-модерен образователен център", „Подготовката на децата за училище", „Сътрудничество за  развитие на предучилищното образование" , „Детската градина и отговорността за бъдещето". В  секциите ще бъдат представени близо 100 доклада с мултимедийни презентации, чрез които  учители и директори ще споделят добър  педагогически опит и съвременни идеи за качествено предучилищно образование.

В  17.00 часа в ДКТ - Враца за  участниците в конференцията ще бъде представен празничен детски спектакъл „Цветовете на дъгата".

Като част от проявите по случай годишнината в природо-защитен център "Натура" бе представена изложба „Малки  природозащитници". Изложбата показва 10- годишната работа на ЦДГ „Българче" - гр. Враца  с неправителствения сектор.

Днес, от 16.30 ч., в малката зала на Регионален исторически музей - Враца ще бъде открита ретроспективна  фото - изложба  „Старите снимки разказват "  визираща историята на детските заведения в Община Враца.

В края на миналата седмица в ЦДГ "Звънче" бе организирана среща на поколенията, на която присъстваха работилите в детското заведение от неговото откриване през 1988 г. до днес. Първоначално заведението е започнало с 12 групи, в момента има 4 градински и една яслена група.

За качеството на работа в градината може да се съди и по това, че много бивши и настоящи директорки на други детски заведения, са работили преди това точно в ЦДГ "Звънче". Инспекторът по предучилищно образование към регионалния образователен инспекторат Даринка Костадинова също е започнала професионалния си път от там. За 24 годишната си история градината е имала 4 директорки - Цветана Василева, Велислава Лакова, Надя Петкова и Нина Гигова.