Десетгодишно дете пострада при игра върху електросъоръжение на ЧЕЗ в Мездра
Десетгодишно дете пострада при игра върху електросъоръжение на ЧЕЗ в Мездра / Дарик Враца

Днес към 9.20ч. дете едва не изгуби живота си след опасна игра върху електросъоръжение. Десетгодишният Найден - от ромски произход,  който е бил оставен без родителски надзор, се качил на железорешетъчен стълб, намиращ се непосредствено до р. Искър и жп линията Мездра-София. Детето попаднало под напрежение 20 кV на електропровода „Чукара" и възникналата волтова дъга го отхвърлила,  но то останало върху стълба, изпаднало в шок.

След подаден сигнал от жители в района веднага е организирана спасителна операция от група, сформирана от представители на ЧЕЗ Разпределение, РПУ - Мездра, и „Пожарна и аварийна безопасност".

В рамките на 10 минути от обявяването на произшествието детето е свалено, оказана му е първа медицинска помощ и е откарано в МБАЛ - Мездра. В момента състоянието му е стабилно.

ЧЕЗ се обръща с молба към всички родители да не оставят без надзор децата си, особено по време на училищните ваканции. Играта около електросъоръженията крие изключително голяма опасност за живота и здравето на всеки човек. Необходимо е родителите да обръщат повече внимание на децата си и във всеки удобен момент да ги предупреждават за рисковете, които поемат при подобна игра.