Депутати настояват да се приеме инвестиционната програма за Северозападна България
Депутати настояват да се приеме инвестиционната програма за Северозападна България / Дарик - архив

Дванадесет народни представители са внесли обръщение към министър-председателя в оставка Бойко Борисов с искане в близките дни да бъде окончателно приета от Министерския съвет на Република България "Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа – Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони". Програмата е заложена като Приоритет 13.1 в програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г.

През 2015 г. с общите усилия на няколко министерства, кметове на общини, областни управители, народни представители и експерти Програмата бе разработена и през ноември същата година бе представена за приемане в Министерския съвет.

“До настоящия момент Програмата все още не е приета! В отговор на осем мои настоятелни въпроси в рамките на парламентарния контрол, защо приемането й се бави, получавах еднакви отговори от различни министри, че същата е в процес на доразработване и уточняване на проектите и критериите за избор и оценка. На 7 декември 2016 г. в рамките на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев отговори на поредния въпрос, че Програмата е финализирана и може в скоро време да бъде приета от Министерския съвет.С настоящото обръщение към премиера се надяваме правителството да изпълни едно от своите най-важни предизборни обещания към хората от Северозапада!” – коментира народният представител от Видинско Вили Лилков.