Да не съм жив, да съ вида умрел!
Да не съм жив, да съ вида умрел! / Дарик Враца
"Да не съм жив, да са вида умрел!"
37736
"Да не съм жив, да са вида умрел!"
"Да не съм жив, да са вида умрел!"
  • "Да не съм жив, да са вида умрел!"
  • "Да не съм жив, да са вида умрел!"

Не знам дали сте се замисляли колко специално нещо са клетвите - не тези които си разменят влюбените в ритуалната зала, а онези - другите, които можете да чуете по улици, села и градинки. Клетвите се оказват нашенския си вариант за справяне с всекидневния стрес. А стреса знаете - когато стане прекомерен - разболява. Затова всякакви методи и начини са полезни, стига да носят жадуваното отпускане на нервите.

Тук думата могат да вземат и психолозите, за да ни предложат различни варианти, но има един стародавно практикуван и винаги даващ резултати начин - а именно - клетвата и малко по-нецензурния вариант, какъвто е попържнята.   Темата я подхвана още вчера в сайта ни колежката Дани Хитова с малкото коментарче на тема "Клетвата на един таксиджия!".  Причината за смайването на колежката е че човекът сам се проклинал -  "Да умра дано!".

Това се оказа най-четената новина за вчера и затова решихме, че определено българите имат нужда от разтушване. Как става то. За навигатор в наистина многоаспектната тема за клетвите избрахме изследователя на северозападния говор - специално врачанско и монтанско - Огнян Пищиков, автор и на култовите книжки от "Чергата на Баце".

Според него "Клетвата е лошо пожелание или проклятие, което Баце е научил от баба си. Публикуваме някои примери заради фундаменталното значение, което баба му е имала върху него. Иначе Баце не кълне, а най-много да пустиньосва. Пустиньосването е негово основно и любимо занимание. За да замести бабините клети, Баце е измислил думите опалник, щурак, затрилник, и пустиняк."

Пищиков е разделил клетвите на общи като напр. "Да зинеш за вода" / ударението е на "о", за тези, които не са от този край/, смъртни клетви "Да умра, та да съ куртулисам от вазе!", стандартни клетви " "Пуу, та палия пропаднала!" и накрая - нестандартни клетви: "Да ти изсъъне лозето, да ти изсъъне! - което било най-страшната клетва към главния съдия на футболен мач.

Една от най-емблематичните клетви е "Да не съм жив да са вида умрел!" - весела клетва, с която Баце си пожелава дълъг и добър живот.

За своите "бъдещи творчески планове" Пищиков заяви, че в най-близко време смята да издаде още един "Речник на Баце" - втора част и една специална книжка наречена "Баце таксиджия", където да събере всички онези специфични изрази, характеризиращи врачанския диалект и използвани предимно от водачите в северозапада.

 

Още от разговора с Огнян Пищиков може да чуете от прикачения файл.