Иван Коцев
Иван Коцев / Дарик Враца
 
За първите 7 месеца на 2019 г. на територията на област Враца са станали 317 пътно-транспортни произшествия с щети, с 23 по-малко от периода през миналата година.
 81 човека са  пострадали при катастрофи, убитите са 11, с 4 по-малко от миналата година. Ранените са  85 човека, с 35 по-малко от миналата година.
 Тревожната статистика за войната по пътищата в област Враца съобщи Иван Коцев , шеф на „Пътна полиция“ Враца.
Все още най-натоварен е трафикът в петък, той се оказва и денят с най-много пострадали при катастрофи, уточни Коцев. 4-ма са убитите в петъчен ден, а 13 граждани са ранени при пътни произшествия също в петък.

ПТП стават най-често в светлата част на денонощието, каза Иван Коцев.  52 -ма човека са ранени и 9 граждани са убити в светлата част. Най-многобройни са пътните инциденти в населените места – при тях са намерили смъртта си 4 -ма и 46 са ранени.
Най-многобройни са катастрофите с несъобразена скорост - 126, потвърди Коцев, от тях 39 са тежки, с 8 убити и 40 ранени.  Други  фактори, които са причина за катастрофите са рисковите изпреварвания и навлизанията безпричинно в лентата за насрещно движение.

 Като  административно - наказателна дейност за първите 7 месеца от годината са  съставени 2 719  и акта и  23 582  фиша.  От тях 17620 са електронни. От глоби и актове в държавната хазна са влезли  почти 2 млн. лв.

"По главен път Е 79 имаме засилен контрол и поради този факт миналия месец там няма пътно-транспортни произшествия", каза Коцев . "10 непълнолетни деца са пострадали от началото на годината при катастрофи, 6 от тях са на територията на общините Враца и Криводол, 3 са в Оряхово и 1 дете е загинало при катастрофа в Бяла Слатина, съобщи Коцев.
„Малкият брой инциденти с деца се дължи  на много фактори, включително и на това, че „Пътна полиция“ бяхме около училищата през учебната година и се опитахме да наложим присъствие, което да запази децата“, коментира шефът на "Пътна полиция" Враца.