/ Петя Димитрова
С камбанен звън духовенството в Монтана, предвождано от видинския митрополит Даниил,  посрещна пред храма „Св. св. Кирил и Методий” епископа на Ситка и Аляска Дейвид.  С вдигната икона на „Свети Герман” архиереят влезе в църквата, където реликвата бе изложена за поклонение от миряните.
 

Посрещането.
Петя Димитрова


От днес във Видинска митрополия ще се съхранява частица от мощите на Свети Герман Аляскински и това е първата светиня, която владиката Даниил получава в скъп дар след въдворяването му в епархията. Той  е много добър приятел с епископ Дейвид от времето на служението си в Америка като викарий на митрополит Йосиф.
 

В храма.
Петя Димитрова


Американският висш духовник изрази приятното си впечатление, че го посрещат толкова монашестващи братя и сестри, защото монашеството е голяма скъпоценност за църквата. Преди да дойде в Монтана, епископът се включил в празничната архиерейска литургия в храма Света Марина в Пловдив.
 
Руският монах Герман, живял ХVІІІ и ХІХ век, е сред първите мисионери на православната църква в Америка. Той е голям светец - застъпник на вярващите. Още приживе е почитан и обичан от хората, заради безбройните си добрини.

След смъртта му също се случват много чудеса, разказва митрополит Даниил. В днешни дни светецът се явил на туристи, които се изкачвали на един връх в Аляска и ги предупредил, че скоро ще се извие буря. Въпреки че времето било ясно, хората послушали стареца и се върнали в хижата. Там видели неговата икона и разбрали, че са опазени от чудо. След време приели православната вяра.