Публикацията
Публикацията / Петя Димитрова
Анатоли Цеков, родом от Монтана, е във водещия екип на компания Affigen в Сейнт Луис – САЩ,  която е на прага на откритие в лечението на онкологичните заболявания.  Българинът е ръководител на лабораторните изследвания в  компанията, създадена през 2016 г. с цел развиване имунотерапия от нова генерация  за лечение на рак. 

"Спри рака!": Благотворителен крос и конференция за новостите в хематологията

Анатоли заминава за САЩ със семейството си когато е 11-годишен. Коренът на рода му е от село Клисурица. Той завършва висшето си образование във Вашингтон и става експерт по клетъчна молекулярна биология и биохимия. Има петнадесет години опит, както в академичните среди, така и в индустрията. Автор е на много изследвания, лабораторни методи, анализи и публикации в областта.  

Преглеждат безплатно за рак на гърдата

Ние се съсредоточаваме върху Ахилесовата пета на рака – протеинът в туморната  клетка, който е различен от този, произведен от нормално функциониращата клетка. Процесите, които протичат при прилагането на биологичните продукти, са с висока чувствителност и прецизност, така че да бъде намален риска от увреждане на здравите клетки”, пише на официалния сайт на компанията.

Новата терапия за лечение на рака тази година е влязла в пред клиничен етап, предстои да бъде клинично тествана.