/ Дарик архив
В ДКЦ 1 „Света Клементина”, известен като Градска болница, започват записвания за безплатни консултации за рак на гърдата, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Желаещите могат да се запишат от 10 до 15 часа на телефон 0895/640 361.

Безплатните консултации са вече традиционни в здравното заведение и се провеждат два пъти годишно. Сега ще се извършват от 9 до 13 октомври от 9 до 14 часа. Пациентките трябва да носят актуална мамография, а ако нямат такава с направление от личния лекар или срещу заплащане могат да си направят мамография в здравното заведение на най-модерния в извънболничната помощ във Варна мамограф.

Консултациите ще извършва д-р Иван Иванов заедно с доц. Д-р Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог и през 70-те години на ХХ век е открила първия кабинет с мамограф към катедрата по рентгенология в Медицинския университет във Варна. Доц. Попмихайлова счита, че мамографията е най-добрата профилактика на рака на гърдата, който е първата причина за смъртност у нас при жените.

Консултациите ще се извършват в кабинета на управителя на втория етаж на ДКЦ 1 „Света Клементина”. Специалистите твърдят, че всяка жена над 40 години веднаж годишно трябва да се изследва на мамограф, а най-честата патология се забелязва при жените над 50-годишна възраст, каза още д-р Иван Иванов.