телефон
телефон / ThinkStock/Getty Images
Около 23,30 часа снощи в полицейското управление във Видин се е явила 74-годишна жителка на крайдунавския град, която съобщила, че същият ден, около 19,00 часа на домашния й телефон, а също така и на мобилния й телефон, се обадили мъже. Единият се представил за полицай от криминална полиция на име Тодор Иванов, а другият затвърдил оставеното у нея впечатление, че е престъпник, който ще дойде в дома й и ще я нападне, с цел имотна облага.

Представилият се за полицейски служител поискал от жената да му предаде наличните си пари и бижута под предлог, че ще й ги пази, за да не й бъдат отнети от „престъпниците“. На следващия ден щял лично ще й ги върне, като й указал да хвърли парите и бижутата през терасата на дома си, което тя изпълнила. Хвърлената сума е 2800 лева, а бижутата са мъжки ланец и пръстен, и 4 дамски пръстена, стойността на които е в процес на установяване. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Служителите на Областната дирекция на МВР - Видин отново напомнят по повод използваната от измамниците схема с полицейски сюжет - „участвате в операция за залавяне на престъпници, необходимо е да дадете пари, за да бъдат задържани”: Уважаеми жители на област Видин – никога не давайте пари и ценности, поискани по телефона от непознат. Полицията не търси финансово съдействие от гражданите при провеждане на операции и задържане на извършители на престъпления. Получите ли телефонно обаждане с подобно искане, сигнализирайте на тел.112, на полицейския инспектор или в най-близкото поделение на МВР.