Атанасовден празнуваме днес
Атанасовден празнуваме днес / Дарик - архив

На следващия ден след Антоновден, Православната църква чества паметта на един от учениците на свети Антоний – свети Атанасий Велики. Заради големия му принос към опазването на истините на вярата, Църквата чества два пъти в годината паметта на свети Атанасий. Веднъж в деня на неговата смърт – 2 май, и на 18 януари, заедно с паметта на св. Кирил Александрийски, защото двамата антиохийски светители работили много за опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес. Свети Атанасий водил открита борба срещу Арий, който учел, че Христос за по-нисш от Бога.

Друг голям принос на свети Атанасий е участието му в първия вселенски събор, който се провел през 325 година в град Никея, Мала Азия. На този събор бил създаден почти целият Символ на вярата, който познаваме и до днес.

Заради ревностното му отстояване на християнската вяра, Атанасий претърпял много гонения и заточения, по време на които не спирал да проповядвал. Той написал и жизнеописание на своя учител свети Антоний. След едно от поредните заточения, той се върнал тежко болен и починал през 373 година на 76-годишна възраст.

Според народните вярвания, свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден.

Народът казва също, че ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна.

 

В община Враца днес празнуват над 200 именници, като най-популярно е името Атанас, както се казват 159 жители от региона. Жените с името Атанаска са 39. Празнуват също Нася, Наско, Танас, Таньо и други.