/ Дарик Враца
Със Света литургия започна храмовият празник на църквата Свети Свети Кирил и Методий в Монтана.  Богослужението бе водено от архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, в съслужение със свещениците от града.

Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, на които е посветен и централният храм в Монтана. По този повод в църквата бяха поканени ученици от Първо основно училище - най-старото в града, основано непосредствено след Освобождението. То също носи името на  солунските братя.

Честит имен ден на Кирил и Методий (ВИДЕО)

„Те са духовните очи на Майка България - с тези думи архимандрит Антим започна беседата си пред децата. Чрез тяхното дело славянобългарския народ прогледна.  Отвориха му се духовните очи,  придоби свое слово - четмо и писмо.

Преведоха светите братя книгите свещени - Библията с Новия и Стария завет, и започна рода ни да се просвещава във вярата Христова, И  тя стана основа за духовно израстване не само на българския народ, а и за цялата славянската цивилизация. разказва отеца“.

Монтана
Дарик Враца

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.