Археолози даряват апаратура за бебета
Археолози даряват апаратура за бебета / Дарик - архив

За седми път колегията на Националния археологически институт с музей на БАН направи дарение на неонатологията в монтанската болница - две вакуум помпи за бронхиална аспирация и комплект ларингоскоп, произведени от немската фирма „Драгер".

Изпълнителният директор на МБАЛ - Монтана д-р Тони Тодоров и завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева благодариха за помощта на директора на Националния археологически институт с музей на БАН доц. д-р Людмил Вагалински.

„Събрахме около 3000 лева лични средства и направихме за поредна година преди Коледа това дарение. Кампанията ни започна след едно трогателно телевизионно предаване от 2006-та година, когато видяхме репортаж, в който се разказваше как тук не достигат кувьозите и едва ли не лекарите трябва да решават кое дете да оцелее и кое не. Това разплака моите колеги и спонтанно решихме да направим нещо. Оттогава се стремим да помагаме на отделението. Дължим го на децата, нормални хора сме, помагаме си", казаха дарителите.

Доц. д-р Людмил Вагалински подчерта, че никой от колегите му не е свързан пряко с Монтана, но са избрали да помагат в този най-изостанал регион - Северозападна България. Той изрази задоволство колко много променена е нашата болницата за последните 10 години в положителна насока.

„Отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана е предпочитано от пациенти от цяла Северозападна България. Тук идват всички усложнени критични случаи на новородени от Лом, Видин, Враца. Колективът на отделението работи отговорно и всеотдайно и родителите са спокойни, че поверяват децата си в добри ръце", каза директорът д-р Тодоров.

Уредите са скъпи и парите за пеленачетата все недостигат. Сега отделението има нужда от апарат за безболезнено изследване за жълтеница, каза д-р Блажева.