Концертът на ансамбъла бе вълнуващ и запомнящ се.
Концертът на ансамбъла бе вълнуващ и запомнящ се. / Община Видин
Певците и танцьорите получи почетен плакет и “сребърна лира”
С великолепен концерт ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" отбеляза своя 45-годишен юбилей в залата на Драматичен театър – Видин.  На събитието присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно с общинското ръководство, областният управител на област Видин Албена Георгиева, председателят на Общински съвет Видин Генади Велков, председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци в България Станислав Почекански и ректорът на Академията за музикално-танцово  и изобразително изкуство в Пловдив
акад. проф. Милчо Василев.  

В приветственото си слово видинският кмет подчерта значимостта на ансамбъла, като безценно богатство в културния живот на града. „През 45-годишната си история ансамбълът за народни песни и танци „Дунав”, независимо от изпитанията, от постигнатите успехи и от миговете на слава остава верен на мисията си – да бъде посланик на любовта към народното творчество и традиции. Той е институт, в който се възпитават, обучават и се превръщат в истински професионалисти много млади хора. Той е сцена, на която талантливи творци демонстрират своето изкуство. Той е представителното, магично и уникално лице на Видин“- каза Огнян Ценков. С думи на благодарност към хореографи, танцьори, музиканти и певци се обърна видинският кмет и пожела: „Бъдете здрави, обичайте работата си, показвайте пред света красотата на българския фолклор и прославяйте името на старопрестолния ни град!“

Ансамбълът бе отличен с плакет за  съхраняване и популяризиране на танцовата, музикална и песенна традиция от видинския край. Той бе връчен на главния художествен ръководител Генчо Генчев от кмета на Община Видин. От името на Съюза на музикалните и танцови дейци в България ансамбълът бе отличен със сребърна лира. „Златна лира“ бе присъдена посмъртно на Камен Марков, ръководител и един от основателите  на ансамбъла; „Златна лира“ бе връчена на Златко Борисов-гъдулар; „Сребърна лира“ получи основателят Данчо Петров; „Сребърна лира“ отиде при Кръстемир Кръстев - тупанджия, с бронзови отличия бяха наградени танцьорите Деян Славчев и Дафин Ванков.

Ансамбъл "Дунав" поднесе на видинчани спектакъл от музика, танци и песни от Северна България и други области в страната, солови, вокални и многогласни изпълнения.

В края на програмата бяха прочетени поздравителни адреси.

След концерта танцьорите от Ансамбъл „Дунав“ заминаха за Будапеща, по покана на Българския културен документационен и информационен център, където ще участват в празнични прояви, организирани от българската общност в Унгария. 

Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав” е създаден през 1971 г. Многократно  е отличаван  с престижни награди - лауреат е на IV-ия, V-ия и VI-ия Републикански фестивали на художествената самодейност и носител на званието „представителен”. Печели призови места в конкурси в страната и чужбина. Носител е на „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, значката „Златна книга“ и  Златен печат на Съвета на европейската научна и културна общност и има десетки гостувания в страни от целия свят.