Стотици видичани дегустираха хубавото местно вино.
Стотици видичани дегустираха хубавото местно вино. / Община Видин
Ден на виното на река Дунав се проведе днес във Видин. „Видин е богат със своите исторически паметници, но като се добави и разнообразието от вина, градът се превръща в една от притегателните дестинации на р. Дунав. Организирането на дегустации на хубаво вино в културните обекти Художествената галерия „Никола Петров“ и крепостта „Баба Вида“ позволява докосване до миналото, но то е по-запомнящо се с чаша ароматно вино“ – каза при откриването на празника заместник-кметът инж. Цветан Асенов.

Събитието, организирано от Сдружението на лозаро–винарите от Северозападна България „Нортикум“ и с подкрепата на Община Видин, се провежда за първи път. Заместник-кметът изрази увереността си, че с него ще се постави началото на една дългогодишна традиция.

Ученици от ПГТ „Михалаки Георгиев”, ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров” и ПГ по селско стопанство „Г. М. Димитров“ - гр. Дунавци поеха ролята на асистенти и помагаха при избора на вина според желанието на стотиците гости, уважили празника.

Посетителите и ценителите имаха възможност да се запознаят с историята на винопроизводството и да опитат избрани видински вина от различни сортове, вкусиха изискани храни от богатата кухня на дунавския край.

Празникът на виното бе съпътстван от разнообразна програма, която включваше народни танци на фолклорна студия „Севернячета“, произведения в изпълнение на симфониета “Видин” и със специалното участие на известния цигулар Хари Ешкенази и оперната певица Евелина Парапанова. 

Припомняме, че първото винарско училище в България е открито в гр. Видин през 1887 г., както и първата образцова винарска изба в страната.