десислава иванова
десислава иванова / Дарик Враца
 
297 деца от област Враца попадат в списъка на непълнолетни и малолетни извършители на престъпления, каза Десислава Иванова,  инспектор от „Криминална полиция“ ОД на МВР Враца.
Във Враца  непълнолетните, познати на полицията са 90, в Мездра са регистрирани 45, в Бяла Слатина - 21, Козлодуй - 72,  Оряхово  - 52,  Роман – 17. Според нормативните документи, всяко от лицата, извършило повече от две престъпления, попада в рамките на утвърдените лица и се води на отчет от полицията. На територията на област Враца са утвърдени 104 лица.

През първите 6 месеца на годината са извършени 165 престъпления от 133 непълнолетни лица , които са 21 % от общите криминални престъпления в областта.
Според инспектор Иванова, тенденцията е да се увеличава  броя на извършените противообществени прояви на малолетните и обратно -  при непълнолетните - намалява.
Във Враца  39 непълнолетни са извършили 56 престъпления, а 27 малолетни  имат 29  противообществени прояви.  В Мездра 13 непълнолетни  имат 24 престъпления,  Бяла Слатина – 42 лица – 40 престъпления, в Козлодуй - 19 непълнолетни с 18 престъпления.
 
За първите 6 месеца от началото на 2019 г.  инспекторите са констатирали 127 кражби, извършени от непълнолетни , заяви инспектор “Криминална полиция“ Десислава Иванова.  Обикновено кражбата е престъплението, което най-често извършват непълнолетните. Тези 127 кражби са дело на  77 непълнолетни  и 36 малолетни.  Телесните повреди  са 8 ,  извършени от  10 непълнолетни. 8 Грабежи са направили 5  непълнолетни деца. 7 престъпления, свързани наркотици са извършени от 7 непълнолетни лица.
Изнасилвания, блудства и убийства няма, коментира инспектор Иванова.

Областна дирекция на МВР Враца за първите  6 месеца на годината  е осигурила полицейска  закрила на 3 деца.
 Основните фактори, които влияят на младите хора и децата, извършители на престъпления, са социално-икономическата ситуация на област Враца,  характеризираща се с висока степен на безработица и ниския жизнен стандарт, което  поставя много деца и семейства в риск от извършване на престъпления. Като фактори, подбуждащи за престъпна дейност са деформация в ценностната система и липса на желание и възможности за осмисляне на свободното време на децата,  занемареност в семейството, психотравмираща  обстановка в семейството, отпадането в  от училище.
Извършват се специализирани полицейски операции в местата, където биха могли да се събират непълнолетни, както и на местата, на които се разпространяват наркотици.
Област Враца  разполага с 8 инспектора Детска педагогическа стая, които работят в тясна връзка с полицията, училищата и семействата на децата.

Малките престъпници са най-често от социално занемарени семейства, предимно от ромски произход, без доход, каза инспектор Иванова. Те крадат хранителни продукти, по-рядко  телефони и колела, които продават за  оскъдни  пари. Според инспектор Д.Иванова, е нужно в процеса на работа с децата да се изградят  доверителни отношения със самото дете, след деянието се провеждат множество срещи за корекция на поведението му. Но ако то расте в негативна среда, самият начин на живот го принуждава да извършва престъпление.

 2 ефективни настанявания на деца има в специализирани институции. Въпреки отричането на тези заведения, има ефект за децата, коментира инспектор Иванова. „Все по-рядко се срещат деца в заведенията, където се сервира алкохол. Картината на непълнолетните престъпници в област Враца се обогатява и от презадоволени деца, от семейства, в които нищо не липсва, те не се занимават с дребни кражби и измами, а  употребяват наркотици“.