/ Община Видин
С тържествена церемония днес бе открита новата академична година във филиала на Русенския университет във Видин. На откриването присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков, член-кореспондент проф. дтн Христо Белоев – ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, проф. д-р Велизара Пенчева - председател на Общото събрание на университета, Албена Георгиева - областен управител на Видин, Веселка Асенова - началник на Регионално управление на образованието, Генади Велков - председател на Общински съвет-Видин, представители на академичното ръководство, на държавни и обществени институции, директори на училища, учители, студенти.

Откриването
Община Видин


Кметът на Видин поднесе приветствие по повод началото на академичната 2018/2019 учебна година. „Днес виждаме резултата от целия труд, от обединените усилия на местната и държавната власт, на бизнеса, на гражданското общество, на академичното ръководство на Русенския университет. Заедно осъществихме дългоочакваната мечта на всички нас, видинчани – да имаме редовна форма на обучение на висше учебно заведение“, каза Ценков.

Той подчерта, че Община Видин обръща сериозно внимание както на средното образование, така и на висшето образование, осигурявайки необходимите средства и подкрепа. „Винаги съм казвал, че най-голямото богатство, което имаме - това са хората. А най-ценното са младите хора и децата, защото те са нашето бъдеще“, заяви кметът. Ценков отбеляза, че филиалът във Видин се развива най-добре от всички висши учебни заведения в цялата страна.

Той поздрави студентите и изрази убеждението си, че те ще получат необходимите знания за своето бъдещо професионално развитие и ще се реализират там, където пожелаят. И призова: „Никога не забравяйте, че Видин е вашият град и той ви очаква отново. На добър час!“.

Проф. Белоев благодари лично на кмета Огнян Ценков и на всички, които са съпричастни към направеното във Видин и за това, че продължават да подпомагат процеса на развитие на филиала. Той обяви, че към момента във филиала има 140 първокурсници, които започват учебната година.

Ректорът на университета каза, че в отговор на потребностите на региона тази година е разкрита нова педагогическа специалност, към която има много голям интерес. Проф. Христо Белоев благодари също на Регионалното управление на образованието и на директорите на средните училища за сериозната подкрепа и в аванс пожела щастлива и успешна нова учебна година.

Приветствия поднесоха още областният управител Албена Георгиева и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. Директорът на Филиал Видин Момчил Станков съобщи, че поздравителни адреси са получени от народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и Филип Попов и благодари на всички, които са уважили тържественото събитие.