/ ThinkStock/Getty Images
При извършване на контролната си дейност към актове на Общински съвет (Обс) - Видин, на 29 юли, петък областният управител на областта Любен Иванов констатира проблеми по две от взетите решения.

Стартира проектът за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин

Първото решение касае отдаване на Пристанище Видин-Център на концесия. Решението е взето при липса на компетентност на органа на местното самоуправление, което води до неговата нищожност-ОбС е взел решение, което е от изключителна компетентност на кмета на Общината, съобщиха от Областна администрация.

Също така, посочените правни основания за вземане на решението не кореспондират с диспозитивата му - неприложими са в този случай. Вторият върнат акт е относно продажба на имот - частна общинска собственост.

Областна администрация-Видин

Решението е незаконосъобразно поради съществени нарушения на материалния закон и административнопроизводствените правила. Причините за обжалване включват нарушения на три процедури, несъответствия в използваната и продадената площ за продаване на жилището като ползван от наемателя имот, както и липсват мотиви при приемането на самото решение.

Упражняването на контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация е една от основните функции на областния управител.

Осъществяването на този контрол не цели да възпрепятства Общински съвет да взема решения, а да го насочи към правилните правни норми и нормативни актове.