/ iStock/Getty Images
Те обмислят и протестни действия
Над 600 граждани се подписаха против закриването на видинската детска градина "Васил Левски", обмислят се и протестни действия.

Това обвиха на пресконференция във Видин група общински съветници от БСП - Борислав Василев, Димитър Велков и Любомир Георгиев. Закриването на филиал "Васил Левски" на детска градина "Детелина", както и на още два филиала в дунавския град беше предложено за обсъждане в комисията по образование на Общински съвет Видин преди седмица.

"Предложението предизвика вълна от възмущение", каза на пресконференцията Димитър Велков, общински съветник. "Родителите на деца, посещаващи детската градина "Васил Левски", граждани и общински съветници, обединиха усилията си в защита на учебното заведение и инициираха подписка", посочи още той.  

"Подписката е хартиена и онлайн, допълни Великов и уточни, че в края на следващата седмица тя ще бъде внесена в Общинския съвет във Видин и депозирана до кмета. Ако община Видин не се съобрази с мнението на хората, ще се организират и протестни действия", каза пред журналистите Димитър Велков.

Той допълни, че е неоснователен и неотговарящ на истината мотива на Община Видин, с който се иска закриването на детската градина - "малък брой деца, лоша физическата среда, неотговаряща на изискванията".

"Сградата е била училище от началото на 20 век, от 1963 година е детска градина и в нея децата се възпитават в дух на родолюбие и патриотизъм - намира се зад паметника на Васил Левски", каза общинския съветник Любомир Георгиев. 

Общински съветници от групата на БСП са посетили сградата на филиал "Васил Левски" и на останалите два филиала, за които се планира закриване. Проверката е установила, че  детската градина "Васил Левски" е в много добро състояние - чисто е, приветливо, ремонтирано.

Според общинските съветници тя е с добре поддържан двор, санитарните възли също са в много добро състояние, има изградена канализация за мръсната вода, няма септична яма, както твърдят от Община Видин.

"Сградата е санирана, ремонтирана, с нова дограма, окачени тавани, ламинат. Три са групите в градината. В тях са обхванати 57 деца", допълни Георгиев.
БТА