Завършилите ученици трябва сами да плащат за здраве, напомнят от НАП
Завършилите ученици трябва сами да плащат за здраве, напомнят от НАП / Дарик нюз

Завършилите ученици трябва сами да  внасят здравноосигурителните си вноски, ако не започнат работа, припомнят от Териториалното поделение на НАП във В. Търново.

Тези, които бъдат приети за редовно обучение във ВУЗ, са задължени сами да платят вноски за периода между завършване на средното и започване на висшето си образование. През това време младежите не попадат в нито една от двете категории - ученици или студенти, които се  осигуряват  за сметка на републиканския бюджет.

Младежите, избрали да продължат образованието си в чужбина, е необходимо преди заминаването си да уточнят здравния си статус. От приходната агенция напомнят още, че от 1 януари 2010 г. всички, които започват сами да внасят здравноосигурителните си вноски, трябва да подадат декларация  образец 7 до края на месеца, следващ месеца, в който са започнали да плащат сами за здраве. От началото на годината месечната вноска за здраве за безработни,  е в размер на  16,80 лева и се внася до 10-то число на следващия  месец. 

Проверка на здравноосигурителния статус може да се направи на сайта на НАП - www.nap.bg , а също на тел. 0700 18 700, на цената на един градски разговор или в офисите и териториалните дирекции на приходната агенция.