/ iStock/Getty Images
Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието. Половината села са на воден режим. През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците, съобщава БНР.

Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на „Напоителни системи“, която да вдигне нивото на местните водоизточници. Тази вода ще бъде платена от водоснабдителното дружество, но от исканите 2 милиона кубически метра вода на месец от язовир "Александър Стамболийски", от Министерството на околната среда и водите засега разрешават 200 хиляди, което за местните не е решение.

В края на миналата седмица кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри. Искането е едно - вода. Отговор от държавата все още няма.

В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода. В най-голямото село Върбовка и съседното Димча вода се пуска два пъти в седмицата. Там има лъч светлина, защото е пред въвеждане в експлоатация нов довеждащ водопровод.

Всяко лято безводието изкарва хората на протести и всяка година те искат едно и също – да имат вода.

Всяко лято пускането на напоителните канали, които да вдигнат нивата на подпочвените местни водоизточници в Павликенско, се върти в омагьосан кръг. През годините хората по селата си събираха пари, за да плащат на "Напоителни системи", пари даваше и общината. Сега водата ще се плати от водоснабдителното дружество и пак сме зациклили, коментира кметът на Павликени Емануил Манолов.

Това лято може да се стигне до крайни мерки, предупреди павликенският кмет:

„Може да се стигне до обявяване на частично бедствено положение. Да ни помогне държавата най-малкото с цистерни. Имаме разположени цистерни, водоноски. И ние закупихме като на ВиК. Водното дружество доставиха камион водоноска, който само с това се занимава. Ние сега се целим към спешни решения за този сезон."

Дългосрочното решение за Павликенско е язовир "Александър Стамболийски" да започне да се използва и за водоснабдяване, а не само за напояване и производство на електричество. Но това е много години напред във времето, защото трябват изследвания и десетки милиони за пречиствателна станция и довеждащи водопроводи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР