/ netinfo
Министерство на младежта и спорт и Община Велико Търново организираха среща с представители на организации работещи с и за млади хора.

Целта  е запознаване на участниците с дейността на дирекция „Младежки политики“ към ММС, основните инструменти за реализиране на политиките за младежта, представяне на Национална програма за младежа (2016-2020), Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, както и приоритетните теми и събития за сектор „Младеж“ в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Идеята на срещата днес не е точно дискусия, а това да представим Младежка дирекция в Министерство на младежта и спорта с нейните основни дейности. Подобна инициатива се прави за първи път - разговаряхме с кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и сме изключително щастливи, че те приветстваха тази идея.

Смисълът на тази среща е да се срещнем с младите хора на града и да представим Националната програма за младежта (2016-2020 ), която е отворена за кандидатстване и дава възможност на младите хора и НПО да кандидатстват и да подпомогнем тези дейности, както и Младежката програма, която е за развитие на младежки дейности.

Използваме случая да представим и приоритетите за европейското председателство, тоест искаме да успеем да се запознаем с младите хора на града и да им представим всички дейности и политики, които правим. Ще имаме възможност да поговорим с присъстващите за нещата, които предстоят пред Дирекцията - това са работата по изписване на нова Стратегия за младеж, като паралелно с това ще се работи и по Европейската стратегия за младеж, тоест ще можем да се запознаем едновременно с европейската стратегия, която ще бъде основа за работа на българската стратегия", обясни заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Относно отпускане на средства за игрището на Спортното училище в града, тя поясни, че предстоят разговори в тази посока. "През миналата година имаше кандидатстване на всички държавни спортни училища за реконструкция и модернизация. Затова сега ще говорим и за това с кмета Даниел Панов", уточни Ваня Колева.

На въпрос дали средствата, които отделя общината за спорт са достатъчни, тя отбеляза, че не бива да се бърка в работите на общината. "Това, което мога да кажа е, че общината прави изключително много дейности за младежите.

Говорихме с кмета, че до младите хора в региона трябва да достигат всички политики, които им дават възможмост за развитие", категорична бе зам.-министър Колева.

Зам.-министър Ваня Колева: Община Велико Търново реализира изключително много дейности за младежите
netinfo


Срещата е насочена както към юридически лица с регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за осъществяване на дейност в обществена полза, които са допустимите бенефициенти по националните програми, така и към млади хора с интерес към процесите по разработване и реализиране на политики на национално и местно ниво.