За 14-та поредна година стартира Движи се и победи
За 14-та поредна година стартира Движи се и победи / DarikNews.bg
За 14-та поредна година стартира "Движи се и победи"
72239
За 14-та поредна година стартира "Движи се и победи"
  • За 14-та поредна година стартира "Движи се и победи"

Пролетният етап на кампанията "Движи се и победи" стартира тази неделя, 11 май в околностите на Велико Търново. Първият маршрут е до хижа "Божур". Вторият преход ще бъде на 17 май по екопътеката до Преображенския манастир, а третият - на 1 юни до местността Ксилифор, където ще се проведе и традиционният спортно-туристически празник. Деца и ученици ще премерят сили в разнообразни спортни дисциплини и състезания като туристически щафети и игри, преодоляване на препятствия, стрелба с лък, плажен волейбол, дартс, коло-крос, шахмат и бадминтон, улов на риба. За празника на детето в парк Ксилифор ще бъде издигната и сцена, на която ще се изявят талантливите възпитаници на музикалните школи при Младежкия дом. Предвидени са още ателиета по керамика и рисуване на открито.

Всички участници в туристическите маршрутите ще бъдат регистрирани, което им дава право да се включат в жребия за наградите на кампанията. Ще бъдат изтеглени 11 награди - спортни и туристически принадлежности, като голямата награда е велосипед. За 10 от тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко два от обявените маршрути, а за голямата награда - тези, обходили и трите маршрута. Жребият ще се тегли на 6 юни в Регионалната здравна инспекция.

Най-популярната инициатива на програма СИНДИ за повишаване на физическата активност на населението се провежда за 14-та поредна година. Тя се организира от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество "Трапезица-1902" и Младежкия дом. От началото на инициативата през 2001 г. досега са проведени 25 кампании, в които са участвали 14 620 деца и възрастни, включително и 265 семейства. Най-голяма активност се наблюдава при младежите до 14 години, информира д-р Красимира Петрова от РЗИ.

През миналата година бяха направени подобрения на най-използваните маршрути в кампанията, подчерта секретарят на ТД "Трапезица-1902" Георги Димитров. За трите прехода на пролетния дял от дружеството осигуряват водачи. Участниците в първия поход до хижа “Божур” ще потеглят от Владишкия мост в 9,00 и в 9,30 ч., уточни Димитров.

Чуйте подробности за маршрутите от него в звуковия файл.