Възстановяват камбанарията на църквата Рождество Христово в Арбанаси
Възстановяват камбанарията на църквата Рождество Христово в Арбанаси / Dariknews, архив

Започна работата по възстановяване на камбанарията на късносредновековната църква „Рождество Христово" в Арбанаси. Идеята е на Регионалния исторически музей и Лайънс клуб - Арбанаси.

Камбаната е бронзова и е изработена специално за храма в началото на 20 век. След земетресението от 1913 г. до момента тя се съхранява във фондовете на музея. Камбанарията се възстановява със средства на  Лайънс клуб - Арбанаси и ще бъде завършена за храмовия празник на 24 декември.

Църквата "Рождество Христово" е най-старата в Арбанаси, строена през 15 век, съобщават от Регионалния исторически музей. Вътрешността е изписана от неизвестни български зографи, най-известният стенопис изобразява "Колелото на живота".

В горната част на западната стена е изписана сцената "Преображение Господне". Под нея е разположена голяма многофигурна композиция "Успение Богородично". Иконостасната преграда е великолепно творение на дърворезбарското изкуство, изработена по поръчка на фамилията Кантакузин, обясняват музейните специалисти.

Върху цялата източна стена на притвора е разгъната темата "Страшния съд" със своите традиционни сюжетни детайли. Тя е композирана около патронната сцена "Рождество Христово". Върху стените на църквата са изписани многобройни ктиторски надписи, съобщаващи имена на дарителите, както и два ктиторски портрета.

Храмът "Рождество Христово" е част от комплекс - резиденция, от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров - Търновската.