Във В. Търново стартира кампания срещу СПИН
Във В. Търново стартира кампания срещу СПИН / Sofia Photo Agency, архив

Доброволците на Клуб К7 Велико Търново ще изготвят арт-инсталация като ще поставят големи кутии за презервативи на две от централните места в града - пред пощата и Sky center. Около всяка кутия ще има двама младежи - един вътре и един до нея. Гражданите ще имат възможността да попълнят листче с пожелание и да го пуснат в кутията, като в замяна ще получат лента презервативи. Инсталациите ще останат там за няколко часа през деня, като доброволецът вътре ще се сменя на 30 минути или час. По време на тази дейност ще бъде изложена пластиката „Getting To Zero", представляваща червена панделка - символ на обединените световни усилия в борбата срещу СПИН.  Инициативата е част от кампанията, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и е част от дейностите на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Денят се отбелязва всяка година в третата неделя на месец май. Световното мото на кампанията е „В знак на солидарност", а в България дейностите ще се проведат под мотото на Министерство на здравеопазването „Животът е безценен".  В старата столица кампанията се реализира съвместно от  Център за етнически диалог и толерантност "Амалипе", РЗИ и Общината.

На самия ден- 19 май /неделя/ ще се проведе туристически поход до Преображенскиа манастир „Св. Преображение Господно". Там доброволците ще проведат и семинар на открито по темите за екипната работа и сексуалното и репродуктивно здраве. Участниците ще тръгнат в 9:00ч. от  обръщалото на автобусите в кв. „Картала".

Като част от кампанията на 1 юни от 12.00 ч. са предвидени спортни игри по сексуалното и репродуктивно здраве. Състезанията са вече традиционни за Велико Търново и отново ще се реализират в местността Ксилифор съвместно с кампанията „Движи се и победи". Една от игрите ще бъде щафета с отбори от по трима души, събрани от различни училища в града. Всички пунктове в играта ще представляват образователни практически задачи, които касаят контрацепция, HIV/ СПИН, СПИ, рисково поведение, психоактивни вещества, здравословно хранене и др. На всеки от пунктовете ще има по двама обучени съдии - членове на Клуб К7, които ще следят за точното изпълнение на задачите. Други игри ще предвиждат правилно поставяне на презерватив и построяване на мъжка и женска полова система като макет.