Свищовското село Горна Студена е на воден режим. Обявено е бедствено положение за неопределен период.

Още три населени места са в това положение. В село Овча могила затвори болница за рехабилитация. Домът за хора с деменция е в критично състояние, предава NOVA.

Обявиха бедствено положение за още три села в община Свищов

И село Горна Студена вече е в листата на населените места в бедствено положение. В дома на 63-годишната Стефка Минева водата тъкмо е дошла, след 2 дни суша, тече само за 15 минути.

„Като нямаме вода ходим с колите и тубите и си напълваме, за да се изкъпем. Слагаме ги на слънце, топлим вода”, каза тя. „Днес, сутринта водата трябва да е пусната за нашия район. В 10:00 часа, вода - няма", посочи Лорета Костадинова, кмет на с. Горна Студена.

От община Свищов имали проект, изготвен преди 3 години, за подмяна на водопровода. Кладенците били пълни, но мрежата в селото била амортизирана. Всяко пускане на водата индикирало големи загуби.

”Вече няма какво да обясняваме на хората. Те са готови на протести, затваряне на главен път. Не мога по никакъв начин да им повлияя”, заяви Генчо Генчев, кмет на Свищов.

От регионалното министерство обясниха, че сектора е нереформиран от десетилетия и парите не стигали. „В продължение на над 30-40 години инвестициите във водоснабдяване и канализация са крайно недостатъчни.

В разгара на лятото: Обявиха бедствено положение в село Овча могила заради безводие

Ние разчитаме основно на средствата по програмите за околна среда, но те покриват едва 15% от необходимите инвестиции в сектора”, обясни Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

А в свищовското село Овча могила вече затвори болницата за рехабилитация, а ситуацията в Дома за хора с деменция е критична. „Там са лежащо болни, с памперси, тоалетни. Нужен е тоалет за лежащо болните, хигиена”, разказа кметът на Свищов.
nova.bg