Внимавайте за преброители-менте, съветват от полицията
Внимавайте за преброители-менте, съветват от полицията / Sofia Photo Agency

По отношение на всички одобрени преброители и контрольори са използвани всички възможни законови форми за проверка на надеждността им, уверяват от полицията. Анкетьорите са подписали клетвена декларация, че няма да използват получената информация от гражданите по друг начин, освен за целите на преброяването. Предвидени са и солени глоби за всеки, който злоупотреби със служебното си положение и получената информация.

Въпреки всички взети мерки за сигурност от Областната дирекция на МВР - Велико Търново предупреждават гражданите да бъдат изключително внимателни и предпазливи, за да не станат жертва на „преброители измамници". Крадци и измамници ще търсят начини да се възползват от всяка ситуация. Те са изключително комбинативни и изобретателни и много бързо съчиняват нови сценарии за поредните измами.

Най-важното, което трябва да знаете е, че всеки преброител е длъжен да се легитимира с име и фамилия, да покаже картата си, на която има негова снимка и личен идентификационен код, и лична карта при поискване. Ако въпреки това нещо ви притесни, можете да позвъните на националния телефон за информация и консултации на НСИ - 0700 16 310 и да продиктувате номера на служебната карта, за да проверите дали лицето е истински преброител или е измамник.

Не сте задължени да допускате анкетьорите в домовете си, напомнят от полицията. За предпочитане е разговорът с тях да се води извън жилището и в присъствието на друг член от семейството. Преброителят не трябва да ви иска личната карта и за това не е необходимо да му я давате за справка. При най-малките възникнали съмнения по отношение на лицето, представящо се за статистик, сигнализирайте незабавно на тел. 166 или 112.