Виртуозните музиканти от 100 цигански цигулки излизат на великотърновска сцена
Виртуозните музиканти от 100 цигански цигулки излизат на великотърновска сцена / снимка: АРТ БГ

Световноизвестният унгарски симфоничен оркестър "100 цигански цигулки" ще свири за първи път във Велико Търново. Тази вечер жителите и гостите на града ще имат уникалния шанс да се насладят на изпълненията на виртуозните музиканти. Концертът в Двореца на културата и спорта "Васил Левски" започва в 19,00 часа.

Вписаният в Рекордите на Гинес оркестър пристига в България в пълен състав от 105 човека. Това е не само най-голямата циганска музикална формация в света, но и най-големият симфоничен оркестър, идвал някога у нас. Музикантите постигат удивителен синхрон в изпълнението на класически произведения по памет, без да използват партитури. Те ще представят актуална класическа програма от унгарски и световни композитори като Йоханес Брамс, Джордж Бизе, Йохан Щраус, Арам Хачатурян, както и популярни цигански мелодии от Виторио Монти и Григорис Диницу. Виртуозите ще използват 60 цигулки, 9 виоли, 6 виолончелa, 10 контрабаса, 9 кларнета и 6 цимбали.

"100 цигански цигулки" е основан през 1985 г. на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока. Всички около 5000 музиканти, дошли да свирят след траурната церемония, за да го изпратят в последния му път, изумяват присъстващите с уникалното си звучене. В този момент се ражда симфоничният оркестър на Будапеща. Веруюто на музикантите е, че тъгата е част от живота, а смъртта е начало на нов живот.
Оттогава оркестърът се радва на редица успехи и покорява световните сцени в Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария, Турция.

В момента президент и артистичен директор е Шандор Буфо Риго, който е и ръководител на оркестъра. По-голяма част от членовете на формацията са от ромски произход, но в състава има двама унгарци и трима евреи. Всяка поява на циганските цигулки предизвиква несравним ефект върху публиката. Оркестрантите поразяват с атрактивните си костюми, енергия и светкавични имровизации в ритъм, цвят и стил.

Само преди три седмици на търновска сцена гостуваха легендарните "Lord of the Dance". В началото на декември в старата столица пристига и прочутият Моцартов оркестър от Виена. Заедно с концерта на "100 цигански цигулки" те ще станат част от културния афиш на Велико Търново тази есен в рамките на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Големите световни имена идват в града по съвместна покана на кмета Даниел Панов и продуцентска компания АРТ БГ.