Великотърновски алпинисти стъпиха на върха на Африка
Великотърновски алпинисти стъпиха на върха на Африка / Дарик нюз, архив

Девет от десетимата алпинисти, потеглили миналата седмица за първенеца на Африка- връх Ухуро, са го покорили, съобщиха от Туристическо дружество "Трапезица- 1902". Вчерашното изкачване се е увенчало с успех и групата е стъпила на 5892 метра над морското равнище, където е оставила родния требагреник. Към края на 23 септември алпинистите са слезли  на височина 3700 м, където  са нощували. Всички са добре и ще се приберат на 28 този месец. Връх Ухуру се намира в планината Килиманджаро, в едноименния национален парк на Танзания.

В състава на експедицията са великотърновските алпинисти Боян Димов, Йордан Грозданов, Васил Петков, Тодор Дамянов, съпругата му Милена, Цецо Миянов и лясковчанинът Александър Геранлиев.

По предварителна информация те трябваше да започнат атаката вчера в 1 часа от 4600 метра надморска височина. Според разчетите разстоянието от 3 километра до върха, с денивелация над 1100 метра, групата трябваше да премине за около 8 часа. Нашите нарочно бяха избрали най-трудния маршрут, защото е и най-живописен.