Великотърновски алпинисти се стягат за Килиманджаро
Великотърновски алпинисти се стягат за Килиманджаро / sxc.hu, архив

Връх Ухуру в планината Килиманджаро е следващата цел за великотърновските алпинисти. Това съобщи общинският съветник Йордан Грозданов, който е част от групата от Туристическо дружество „Трапезица- 1902", която през последните няколко години покори поредица от върхове. На 30 януари се навършиха три години от успешния щурм на Аконкагуа. На тази дата през 2010 г. Боян Димов, Йордан Грозданов, Петър Петров- Майстора и Цветанка Петрова стъпиха на най- високия връх извън Азия и първенец на Южна Америка-  Аконкагуа / 6962 метра/. Миналата година великотърновците са справиха с Казбек, а преди това с Елбрус, МонБлан и други върхове.

За септември тази година те са си избрали за дестинация Африка, където ще щурмуват Ухуру. Първенецът на планината и национален парк на Танзания- Килиманджаро се издига на 5892 метра и е най- високата точка на черния континент. От 3000 до 5000 лева ще струва експедицията за всеки един от участниците, информира Йордан Грозданов. Алпинистите от няколко години обсъждаха дестинацията, но все я отлагаха за следващия сезон.

Планина на величието, Блестящата планина или Демон на студа са различните преводи на Килиманджаро. Планината е с вулканичен произход и е образувана от три основни възвишения- Шира, Мавензи („Разцепен връх") и Кибо („с петно", заради тъмна скала, пресичаща вечните снегове). На Кибо се намира най- високата точка на целия масив, връх Ухуру („свобода" на езика суахили). От 1889 до 1918 година той се нарича Кайзер Вилхелм Шпице в чест на германския император Вилхелм II.