Великотърновци минаха по стъпките на Капитан дядо Никола
Великотърновци минаха по стъпките на Капитан дядо Никола / dariknews.bg, архив

Поредният си поход, посветен на историческа личност, организира великотърновският туристически клуб "Незабравка". В края на миналата седмица туристите преминаха по пътя на четата на Капитан дядо Никола, за да ознаменуват 154-та годишнина от въстанието на легендарния войвода.

По време на Кримската война /1853- 1856/, съденият в Румъния за революционна дейност, Никола Филиповски се установява в Търново като френктерзия /шивач на европейски дрехи/. Под това прикритие започва подготовка на въстание.

На 28 юли 1856 г. бунтът тръгва от Лясковския манастир "Свети Петър и Павел" с благословията на монасите. Под знамето и се събират девет лясковчани, двама търновци и по един еленчанин и ямболчанин. Дядо Никола повежда четата си от 13 души към Габровския Балкан, преследван от потеря от 300 аскери.

На 31 юли 1856 г. (стар стил) четата се установява в Соколския манастир, с идеята да го превърне в център на въстанието и там е осветено знамето и. Решителната битка с потерята се провежда около моста "Шипка", днес "Шиваров мост" в Габрово, след което въстниците се насочват към Трявна, където Капитан дядо Никола е посечен.

Великотърновците тръгнаха от Стамболовия хан в старата столица, където е била шивашката работилница на Капитан Дядо Никола и е ушито знамето на четата, и собствената му капитанска униформа по руски образец. Оттам през Ксилифор, групата се отправи към манастира, откъдето е тръгнала четата към Балкана. Оттук маршрутът на туристите премина през селата Драгижево, Церова кория, Въглевци, Вонеща вода и Белица. По-нататък походът продължи през махалите Милевци и Тепавиците и селата Боженци и Енчевци, където знаменосецът Йорго Бояджиев забива знамето на площада.

Великотърновци посетиха и Соколския манастир, в който освен че е осветено знамето на четата са обесени и 8 въстаника. В тяхна памет е издигната чешмата в манастирския двор, изградена от Уста Колю Фичето. На площада в Габрово, носещ името на славния войвода, бяха положени цветя на паметника на Капитан Дядо Никола и почетена паметта на героите с едноминутно мълчание. На връщане към Велико Търново групата посети и гроба на Капитан Дядо Никола в село Дончевци.