Заседание на Съвета на децата
Заседание на Съвета на децата / netinfo
Велико Търново е домакин на изнесено заседание на Съвета на децата. Старата българска столица събра представителите на младите хора, които формират детския консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Тридневният форум ще бъде посветен на различни теми, свързани с гарантиране на гражданските права и отговорности на децата и младите хора, превенцията на насилието и агресията в училище, както и приобщаващото образование.

Заседанието бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той приветства участниците и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. „Смисълът на всички стратегии, политики и бюджети е да дадем възможност на децата и младите хора да растат, да получават възпитание и образование в една спокойна, предвидима и добронамерена среда. Така те ще могат да реализират мечтите и идеите си. Щастлив съм, че домакинстваме събитие, което е пряко свързано с насърчаването на детското и младежко участие в процесите на взимане на важни решения по важни въпроси за обществото ни”, каза по време на откриването Ганчо Карабаджаков.

Във форума участваха също заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, заместник-министърът на културата Румен Димитров, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, както и представители на институции и неправителствени организации.

Заседание на Съвета на децата
netinfo

Росица Димитрова заяви, че основният начин за отстраняване проблемите на децата у нас е с осигуряване на по-активното им участие в търсенето на конкретни решения. Тя посочи, че очаква след дебатите, които ще се проведат в старата столица през следващите четири дни, да има конкретни предложения по актуализацията на Националния план по Програмата за насилие над деца. По думите й, те биха били ефикасни, ако самите деца съблюдават контрола при изпълнението им. „Няма какво да крием агресията съществува и не бива да се укрива. Проблем на обществото ни е, че ние все още не чуваме достатъчно от самите деца какви са техните ежедневни проблеми. Те нямат нужното доверие в по-големите. Посоката, в която ще се постигнат резултати е осигуряването на по-силно детско участие, по-активно и отговорно слушане на исканията на децата, като конкретни предложения и по-силно участие в контрола им от самите деца“, коментира още зам.-министър Димитрова и уточни и, че това би се случило, ако възрастните, децата и отговорните институции, работят заедно.

Офелия Кънева допълни, че броят на непридружените деца мигранти, които се регистрират в България, се е повишил 7,5 пъти. Според статистиката за миналата година те са били 80, а към момента те са Увеличението се обяснява с наднационални процеси, които обхващат цяла Европа и България няма как да бъде изолирана от тях. „Това е едно изключително предизвикателство за всички отговорни институции, защото на тези деца трябва да може се предложи адекватна подкрепа, адекватен подслон и включване в образователната система, както и здравна грижа“, коментира председателят на ДАЗД. Тя обясни и, че в повечето случаи се търсят начини да се открие семейството, но това често е невъзможно. В процеса се включват всички институции, които имат някакво отношение към правата на децата. Работи се за изготвянето на краткосрочни механизми, средносрочни цели и дългосрочна политика. „Това, което успяхме да направим в много кратки срокове беше разработването на алгоритъм, при който, администрацията на местно ниво да има много опростени ходове, с които се спестява административната тежест. Той е готов и ще бъде огласен следващата седмица“, посочи Офелия Кънева. До края на тази година се очаква и да стартира и процедура по разкриване на два нови центъра на територията на страната, които ще са предназначени само за деца. Финансовите процедури ще приключат до 10-15 дни.

Във Велико Търново консултативният орган ще планира бъдещите си инициативи – за лятната ваканция, за продължаване на инициативата „Деца помагат на деца“, насочена към подкрепа на момчетата и момичетата от резидентните услуги, реализиране на кампанията „Панаир на професиите“ и др.