В. Търново да даде шанс на собствените си футболни таланти, призовава Ивелин Младенов
В. Търново да даде шанс на собствените си футболни таланти, призовава Ивелин Младенов / Дарик нюз, архив

Ивелин Младенов е сред най- опитните треньори във В. Търново, които работят с подрастващи. Кариерата му започва още през 1992 г. в началото като играещ наставник на ФК „Лесичери" във „В" и „Б" група. По- късно е в „Етър", включително и начело на мъжкия отбор, след което основно се занимава с деца и юноши. В продължение на седем години бе част от школата на „Етър- 24", а след раздялата с нея възроди тази на ФК „Етър". В момента работи с около 40 футболисти, които се състезават във възрастите деца и юноши младша възраст и водят подготовка на терена до Спортното училище. Ивелин Младенов поиска думата заради случващото се във великотърновския футбол, което според него оставя без перспектива поколения от момчета преминали през школите.

 

  • - Г-н Младенов, какво ви притеснява във великотърновския футбол?
  • - Липсата на перспектива за повечето момчета, които тренират футбол във В. Търново. Не се меся във вътрешните работи на ПФК „Етър- 24", но наблюдавам през последните години как се загърбват собствените кадри и се привличат футболисти от къде ли не. Не исках до говоря по темата, но това което се случи миналата седмица ме кара да кажа мнението си, защото не мога да приема такова отношение към момчета с качества. Да оставиш тримата си млади футболисти с професионални договори във В. Търново, когато има подготвителен лагер в Анталия показва, че не те интересуват собствените ти кадри и доказва изразената позиция от ръководителите на клуба, че школата не им е приоритет. Благовест Ангелов е бил при мен и знам колко труд и желание влага в подготовката си. Почти всички сегашни юноши старша възраст в клуба си транирали под мое ръководство, както и предишните набори, следя развитието им и при тази ситуация не виждам футболното им бъдеще. За тях това са години труд, а за родителите им и много вложени средства. Това за съжаление важи и за нашия клуб „Етър", тъй като след две години младшата ни възраст става старша и после накъде? В. Търново трябва да има мъжки отбор, който да е притегателен център за юношите от школата, а не за неизвестни чужденци, които идват и си отиват.
  • - Какво според вас трябва да се направи?
  • - Да се сложи край на възникналите негативни отношения между собственикът на „Етър- 24" и Община В. Търново. Ръководителите, за които сме гласували е необходимо да реагират на поставения ултиматум, да се оттеглят от клуба и да помислят за бъдещето на футбола в града. На всички е ясно, че след шест месеца тези хора няма да ги има и какво ще правим тогава ако не се вземат мерки още сега.
  • - Какви мерки?
  • - Да се стъпи на здрава основа, да се положат усилия за развитие на школите с перспектива мъжки отбор, който да се състезава от лятото и да разчита 95% на собствените кадри. В момента има 21- 22- годишни момчета, които не са за отхвърляне и може да им се подаде ръка. При тази финансова криза не е за пренебрагване, че са оттук и няма да им се плащат квартири. Важно е и, че техните близки и приятели са от В. Търново и ще играят и за тях, за да не се срамуват после. Естествено, който не се представя на ниво си отпада по нормалния начин и получава шанс друг.
  • - Пред два месеца един от родителите в школата на „Етър- 24" обяви публично, че мести детето си при вас?
  • - Не е само един. 6-7 момчета дойдоха при мен, но проблеми има и при нас. Когато през април започне да се строи теренът до Спортното училище ще трябва да търсим друг вариант за да водим занимания. В тази посока с президента на ФК „Етър" Иван Ангелов ще търсим възможност за среща с кмета Даниел Панов. Да не забравяме, че ФК „Етър" е автентичният футболен клуб на В. Търново и негови са успехите през годините. Важно е всички великотърновци заедно да създадем условия за младите ни футболисти да се развият на ниво мъже в наш отбор...