Умалени модели на военна техника и исторически машини показват във В. Търново
Умалени модели на военна техника и исторически машини показват във В. Търново / плакат: организатори

Умалени модели на военна и цивилна техника, както и исторически машини ще бъдат показани за първи път във Велико Търново. Изложбата на стендови модели ще бъде подредена на 21 и 22 септември във фоайето на Народната библиотека „П. Р. Славейков”. Събитието се организира от сдружението с нестопанска цел „Манта Модел Клуб” и е включено в празничната програмата за Независимостта. Членовете на клуба ще демонстрират пред любопитните посетители и как се изработват умалените копия. В библиотеката ще бъдат подредени още щандове с консумативи, инструменти и несглобени модели.

Уникалната изложба ще бъде отворена в двата почивни дни от 9,00 до 16,00 часа. Експозицията ще бъде разделена на исторически периоди, ще могат да се видят модели на военни машини от Първата и Втората световна война, Студената война, съвременната история и техники на моделизма, а така също фигури на хора и животни и цели исторически сцени.

За събитието в старата столица ще пристигнат моделисти от цялата страна, които ще представят интересното си хоби. Красен Георгиев е един от търновските представители в клуба. Той съществува от две години, има статут на национална организация и е базиран във Велико Търново. Засега членовете му са десетина майстори на модели. Най-елементарните от тях се правят от готови части, които всеки може да си купи. Сглобеният модел се боядисва, на него се поставят надписи, сложни рисунки, ваденки, които моделистите наричат декали. Накрая, за да придадат на конструкцията реалистичен вид, някои избират да го състарят изкуствено.

В клуба в старата столица членуват моделисти от Велико Търново, Варна и Пловдив. Момчетата се запознали в интернет и така започнали да разменят информация за хобито си. Повечето от тях се занимават само, за да трупат лична колекция. Малко са тези, които сглобяват модели по поръчка и продават изящните си произведения след това.