/ Деян Герговски
В Стражица проиграха Общинския план за защита при земетресение. В две локации бяха разиграни симулациите – в СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица, където за пет минути трябваше да бъдат „евакуирани“ около 560 деца и над 60 учители и непедагогически персонал с помощта на дежурната смяна от Районната противопожарна служба, двайсет души от доброволния отряд към общината и дежурният екип към местния филиал на Центъра за спешна медицинска помощ, и в с. Асеново.

Беше разиграна ситуация на възникнало земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер с въображаем епицентър на около 7 км североизточно от град Стражица в района на село Асеново. Целта на учението е да се повиши готовността на органите за управление и населението за осъществяване на защита при земетресение, подобряване взаимодействието между местната администрация, териториалните структури, ведомствата и фирмите по време на природно бедствие, както и подобряване практическите умения на доброволците от Общинския доброволен отряд.

Военни, медици и огнеборци проведоха съвместно учение на язовир край Благоевград (СНИМКИ/ВИДЕО)

Общинският план за действие при земетресение бе проигран под ръководството на кмета на Стражица Йордан Цонев, който припомни, че Стражица и районът около града е сеизмична зона. През 1986 г. разрушително земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер събаря над 15 000 сгради. На 24 август тази година в района на Стражица беше регистрирано земетресение с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер, без нанесени щети. 
БТА