„Ти и Брекзит” – интерактивен информационен портал ще изготви Илхан Кючюк
„Ти и Брекзит” – интерактивен информационен портал ще изготви Илхан Кючюк / netinfo
Онлайн платформа, предлагаща решения на казусите на българските граждани в сферата на образованието и трудовите права във Великобритания ще изготви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк.

„Независимо какво споразумение ще има между ЕС и Великобритания относно Брекзит, ние на първо място трябва да поставим интереса на българските граждани. По официални данни в Обединеното кралство работят над 140 хил. български граждани, а 7 хиляди души са студентите, които се обучават там. Продължава да има неизяснени въпроси свързани с юридическите, политическите и административните процедури, които ще засягат трудовите и образователните права на нашите сънародници след Брекзит”, коментира Кючюк.

Освен да дава информация свързани с трудовите и образователните права на българските граждани, платформата ще предостави възможност на всеки заинтересован да зададе своите въпроси и да получи отговори на тях от компетентни юристи, които са експерти по европейско, континентално и англосаксонско право.

Проектът на Илхан Кючюк „Ти и Брекзит” бе даден за пример в Камарата на лордовете в британския парламент. Баронеса Джули Смит посочи, че българските и румънските граждани, живеещи в Обединеното кралство е много по-малко вероятно да са изпълнили петгодишния критерий за придобиване на гражданство до момента, в който Великобритания ще напусне ЕС. „В този смисъл, за българите и румънците съществува много повече несигурност в контекста на Брекзит и този евродепутат се опитва да помогне на българските граждани с интернет портал, в който да им обясни какви права имат“, поясни евродепутатът.

По случай Деня на Европа на 9-ти май от информационния център на евродепутата Илхан Кючюк в гр. Велико Търново, съвместно със студентите от Академично дружество на Младежко ДПС Велико Търново, бяха раздадени информационни брошури на гражданите на старата столица с информация относно изготвящия се интерактивен портал. Младежите се надяват, че възможно най-много хора ще се възползват от тази онлайн платформа.