Театрална и музикална къща на езиците отваря врати във Вeлико Търново
Театрална и музикална къща на езиците отваря врати във Вeлико Търново / DarikNews.bg
Театрълна и музикална къща на езиците отваря врати във В. Търново
51880
Театрълна и музикална къща на езиците отваря врати във В. Търново
  • Театрълна и музикална къща на езиците отваря врати във В. Търново

Театрална и музикална къща на езиците ще отвори врати във Велико Търново в началото на април. Идеята е на това място да се събират хора и да учат чужди езици чрез игри, песни, танци и театър, обяснява Деница Александрова, по чиято инициатива се открива творческата къща. Нестандартният метод на съпреживяване на езиците се нарича "сугестопедичен". Създаден е от проф. Георги Лозанов през 60-те години на XX век и е получил широко признание както в България, така и в Русия, САЩ, Германия, в Оксфорд и Сорбоната.

В сугестопедията по позитивен и радостен начин се възприема огромен обем информация. Само радвайки се и чувствайки подкрепа и удовлетворение, човешкият мозък може да разкрие резервите си. А той има много неразкрити такива - ние просто използваме една малка част от него. С музика, театър, игри и магията на класическото изкуство сугестопедията му помага той да активира скритите си резерви, обяснява Деница Александрова. Затова и мотото на нейната Театрална и музикална къща на езиците е "Движение, Емоция, Въображение".

Тук ще се играе и много любопитната игра "Дарплей", създадена от Деница и нейните приятелки - Ани и Румяна. Всеки един от участниците си тегли определена тема, след което говори по нея в рамките на 3 минути, без да бъде прекъсван или критикуван от другите. Играта може да се играе на различни чужди езици, като допълнително развива изказа и мисленето на говорещите, пояснява Деница.

В творческата къща освен английски, ще се изучават италиански, немски, френски и руски езици. Обмисля се и възможността чужденци да подобряват знанията си по български език, използвайки сугестопедичния метод. Веднага след официалното откриване на къщата, младата преподавателка стартира втория за Велико Търново сугестопедичен курс по английски език. Вече е готов и сайтът на къщата , в който са публикувани снимки и информация от различни събития и срещи.

Чуйте интервюто с Деница Александрова в звуковия файл.