Съдът призна Цветан Цветанов за невинен
Съдът призна Цветан Цветанов за невинен / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският градски съд оправда бившия силов министър от ГЕРБ Цветан Цветанов по обвинението за присвоени средства от бюджета на МВР. Само преди няколко дни прокуратурата поиска Цветанов да бъде осъден на 5 години затвор и лишаване от половината имущество, заради това, че е изплатил над 50 хил. лв. обезщетения на бившия шеф на БОП-Велико Търново за времето, когато той е в следствения арест.

На излизане от залата Цветанов заяви, че никога не е смятал , че е възможно невинен човек да бъде осъден.

Освен че напълно оправда по всички обвинения бившия вътрешен министър, съдът с председател съдия Десислав Любомиров постанови Цветанов да не изплаща и никакви обезщетения на МВР, каквото искане постъпи от страна на ведомството. Делото приключи едва след две заседания, след като протече по съкратена процедура.

По време на пледоариите, в края на миналата седмица, наблюдаващият прокурор по делото Калоян Ангелов поиска от съда наказание от 5 години затвор за Цветанов и конфискация на половината му имущество, както и 5 години без право да заема държавни постове. В това дело бившият вътрешен министър застана на подсъдимата скамейка заради това, че разпоредил на бившия шеф на БОП-Велико Търново - Орлин Тодоров. да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за период, в който той се намирал в следствения арест в Ловеч.

Така, на практика, с разпореждането на Цветанов, Тодоров получил обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а по-късно - и 20 заплати при пенсионирането му от МВР. Действията си бившия силов министър бяха определени от наблюдаващия прокурор като «престъпна упоритост». Съдът обаче не се съгласи с обвинението и призна Цветанов за невинен. С нескрита усмивка той самият коментира развоя на делото така:

„Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден. Затова и заедно със защитата ми винаги сме казвали, че съм невинен. И може би сега очаквате да започна да говоря много. Аз все пак искам да запазя една по-добра дипломатичност и нека да изчакаме трета инстанция".

Решението на съда адвокатът на Цветанов определи като "огромна крачка за българското правосъдие":

"Това е една малка стъпка за Цветан Цветанов към пълната му реабилитация и една огромна крачка за българското правосъдие. По всички дела очаквам оправдателни присъди абсолютно безкомпромисно и съм спокоен за решенията на съдебната система. Фактите по делата до този момент сочат, че г-н Цветанов не е извършил престъпленията, в които го обвиняват, и никакви други престъпления".

Тази седмица се очаква решението на съда и по другото дело срещу Цветанов- за възпрепятстване на правосъдието. На 30 май пък е планирано да започне третият процес срещу него, в който той отговаря за масово незаконно подслушване в МВР.