/ netinfo
В град Велико Търново бе официално открит 41-вият Международен летен семинар по български език и култура. В организирания от Департамента по езиково обучение на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” триседмичен  международен форум участват представители на 33 държави, от три континента - Европа, Азия и Северна Америка.

В Свищов обявиха традиционния поетичен конкурс „Свищовски лозници”

Ние сме щастливи да ви посрещнем  представители на три континента - студенти, докторанти, преподаватели, журналисти, икономисти, инженери, администратори, хора с най- различни професии, обединени от една обща цел – да получат повече знания по езика, на който говорят българите, да опознаят по-добре традициите, историята и културата на народа ни“, с тези думи ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов приветства гостите на присъства на 41-вият Международен летен семинар по български език и култура.  

На официалното откриване в Аулата на Великотърновския университет специален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която даде старт на Международния семинар с рецитал на одата „Българският език“. Тя подчерта, че няма друго по-подходящо произведение, което да постави началото на толкова грандиозно събитие.             

В традиционния Международен семинар, подкрепен от Министерство на образованието и науката, е планувана културна програма „Чудесата на България“, в която за първи път е включен и град Свищов. Подготовката за посещението на всичките 103-ма участници включва представяне на част от богатото културно-историческо наследство на Свищов. Гостите на крайдунавския град ще имат възможност да се докоснат до автентични артефакти и да усетят силата на българския дух и уникален фолклор, както и стремежът към  образованост и духовно израстване на будните свищовлии през годините.

Свищов ще се включи в Международния семинар по български език и култура

По програма участниците в семинара ще посетят Свищов на 28 юли, а сред планираните мероприятия са: посещение на античен град  Нове и възстановка от Първи Италийски легион; фолклорен танцов спектакъл на открито в крепостта „Калето“ - с участието на Фолклорен танцов състав „Творецът“; фолклорни изпълнения на група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“ в Етнографския музей; посещение в Къща музей „Алеко Константинов“; посещения в Ректората и Академичния музей на СА „Д. А. Ценов“, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, манастира „Св.Св. Петър и Павел“ и храм „Света Троица“.