Стягат третото издание на Болярско надиграване
Стягат третото издание на Болярско надиграване / плакат: организатори

Третият фолклорен фестивал на любителските клубове „Болярско надиграване" ще се проведе на 27 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски" във Велико Търново. Десетки клубове от цялата страна вече са заявили участие в танцовата надпревара. Срокът за записване на желаещите изтича на 5 април.

Фестивалът има за цел да популяризира, съхрани и развие българското танцово фолклорно изкуство. Организатори са Община Велико Търново, Фолклорните клубове "Търновска Царица" и "Победа".

В надиграването са добре дошли всички клубове и формации от страната, изучаващи български народни хора. В хороводната надпревара могат да участват малки и големи, без ограничения във възрастта. Единственото условие обаче е участниците в „Болярското надиграване" да  не бъдат професионалисти. Не е задължително играчите да танцуват във фолклорни носии, облеклото е по преценка на ръководителите на групи. Организаторите са подготвили за всички участници подкрепителни напитки и сувенири.

Фестивалът има конкурсен характер и ще протече на два етапа. През първия групите ще представят по две волни хора с максимална продължителност до 6 минути. Друго изискване е танцьорите да танцуват на музика, записана на CD. Не се толерира представяне с жива музика.

Участието във втория етап на конкурса, който включва хореографско решение върху едно хорo с времетраене до 3 минути, не е задължително. Клубовете, които ще вземат участие в двата етапа на фестивала, участват с блок програма с трите хора. Играта на най-добрите ще бъде възнаградена с много подаръци и награди.