Стотици деца посрещнаха Дядо Коледа в Стражица
Стотици деца посрещнаха Дядо Коледа в Стражица / снимка: Ощина Стражица

Стотици деца се стекоха в неделя следобяд в центъра на Стражица, за да посрещнат дядо Коледа и Снежанка. Богато украсени, пред общинска администрация ги посрещнаха светещ снежен човек и петметровата Коледна елха. От община Стражица избраха първия ден на месец декември за празника, тъй като е почивен и събра много деца, тийнейджъри и техните родители. На празника присъстваха още кметът на града инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, заместник-кметът Стефан Иванов, общинари, педагози и служители на детски и социални заведения.

Група „Слънчо“ от ОДЗ „Ангел Каралийчев“ първи излязоха на сцената и откриха тържеството с песни и стихотворения. След неуморното скандиране на малчуганите: „Снежанка- Снежанка!“ приказната героиня се зададе в огромен джип с надут клаксон. Снежанка се качи на сцената и засипа хлапетата с гатанки. Неочаквано за всички в писана каручка, теглена от гиздав кон, се зададе и Дядо Коледа. Каручката водеше кочияш с цилиндър, а в нея се возеха джуджетата на Добрия старец и пътуващата коледна поща. Дядо Коледа и Снежанка поздравиха децата с музикална програма. След последвало обратно броене, коледната елха светна  и целият площад се озари от празнични светлини.

Поздрав към стражичани поднесе и кметът на града инж. Детелина Борисова. „ Нека край трапезата на Бъдни вечер отворим сърцата си за повече радост и да дадем кураж на родителите, и децата си, се обърна към присъстващите тя. Пожелавам ви светли и благословени празници, изпълнени с любов и топлина!“, каза Борисова.

„Гласът на България“ от първото издание на конкурса Стелияна Христова създаде много настроение и емоция със своите изпълнения. Десетки деца се извиха на опашка да пуснат своите писма в коледната поща, която дядо Коледа ще отнесе в Лапландия. На финала на празника запалени фенери полетяха към небето.