Ситуацията с бежанците е извънредна, смята Ивайло Калфин
Ситуацията с бежанците е извънредна, смята Ивайло Калфин / Sofia Photo Agency, архив
Ситуацията с бежанците е извънредна, смята Ивайло Калфин
68454
Ситуацията с бежанците е извънредна, смята Ивайло Калфин
  • Ситуацията с бежанците е извънредна, смята Ивайло Калфин

По отношение на бежанците в България има извънредна ситуация. Страната ни бе готова за около 1500 души, но вече многократно се надминава това число, което изисква специални мерки, коментира във В. Търново евродепутатът Ивайло Калфин. Според него мерки вече се вземат по отношение охрана на границата и третиране на бежанците, но все още има огромни чисто битови проблеми, като медицинско обслужване и прехрана.

За бежанците има обща европейска политика, но няма общо европейски решение. Европа може да ни помогне, но не може да ни реши проблемите, каза още Ивайло Калфин. По думите му Европейския съюз може да помогне с финансиране доколкото има възможност, с поемане на част от бежанците и по- голям натиск върху Турция за сключване на спогодба за реадмисия.

Ивайло Калфин добави, че световната практика е бежанците да останат в лагерите до Сирия, за да се върнат в родината си след края на войната.

 

Чуйте повече от него в звуковия файл.

По отношение на протестите, той коментира, че не са проблем. "Проблемът е свързан с политическата нестабилност в страната. Очевидно е, че те нямат достатъчно искра, за да запалят такова недоволство в страната, че да падне правителството, но от друга страна правителството в тази парламентарна конфигурация също не може да каже колко дълго ще продължи да работи. Така че отвън погледнато, в България има политическа нестабилност”, подчерта евродепутатът.